Hem

Skeppare
Stellan
Johansson

Ruskiga
historier och
berättarkvällar

Kontakt

Länkar

 


SKEPPARE STELLAN JOHANSSON

 
Skeppare Stellan Johansson

SKEPPARE OCH HISTORIKER
Stellan Johansson
, historiker och skeppare, har de senaste 35 åren åkt runt på sin naturscen av öar utanför Hamburgsund och Fjällbacka. Han har berättat sina historier för många tusen passagerare och för många av dem har det blivit ett minne för livet. Stellan har även författat en bok, ”Ruskiga Historier och Historiska Ruskigheter” som sålts i över 4000 exemplar.

RUSKIGA HISTORIER FRÅN NOLHÅTTEN
Från sin båt Nolhåtten
har Stellan Johansson berättat om öborna i  skärgården. En kustbygd präglad av ett hav som både ger och tar. Stellan är så väl förtrogen med dessa människors liv och öden, att han ofta talar om dem, som om de tillhörde hans egen familj. Dessa öbor har mött krig, fattigdom och svält men de har också upplevt rika sillperioder och andra högkonjunkturer. Bygden har befolkats av alltifrån sjöfarare, fiskare, lotsar och tullare till schartauaner, krogägare, badgäster, kändisar och smugglare. De har skapat industrier, fiskat, navigerat och skeppat varor till Europa och resten av världen. Stellan lotsar oss igenom Bohusläns rika historia med stor humor och medkänsla.

BERÄTTARTRADITION
Stellans berättande kan ses som ett bevarande av den fina berättartraditionen i Bohuslän i en tid där media, tv och it allt mer tar över. Samtidigt blir hans berättande en slags magisk länk till en tid, långt före Snorre Sturlasson, när det talade språket förde all kunskap vidare, från generation till generation. Genom att själva anamma denna muntlighet, kan vi lättare förstå människornas villkor från den tiden. Man kan ana denna metodik hos Stellan. Hur som helst, genom att lite bättre förstå hur våra förfäder förmedlade sin kunskap, kanske vi kan ta med oss någon lärdom från dem och föra med oss in i nuet och framtiden.

KULTURPRIS OCH ANDRA UTMÄRKELSER
Stellan har mottagit både kulturpris och andra utmärkelser för sin kunnighet om Bohusläns kustbygd. Här nämns några:

-      Saltskärs Kärings Kulturpris 
-      Tanums Turistpris 1994
-      Årets företagare 1996
-      Bohuslän tackar 2004
-      Frihetspriset - Porto Franco 2004
-      Turistpriset 2006