Hem

Skeppare
Stellan
Johansson

Ruskiga
historier och
berättarkvällar

Kontakt

Länkar

 


RUSKIGA HISTORIER OCH BERÄTTARKVÄLLAR

 

Boken "Ruskiga historier och historiska ruskigheter"

 

 


"RUSKIGA HISTORIER OCH HISTORISKA RUSKIGHETER" av Stellan Johansson


I boken kan du läsa spännande och intressanta berättelser från skärgården utanför Hamburgsund och Fjällbacka om Homber gap,  Jorevikingar på handelsfärder, Jore - Yored/York - New York, Getryggen och Vita Frun, Lotsen och fransyskan, Sjöröveri och vrakplundring,  Evert Taube och Den huvudlöse på Hornö och många, många fler.

 

Illustrationer av
Malene Hammelleff, Hamburgö

Boken finns att beställa:
stellan@nolhotten.com


 

Berättarkvällar
Under långa, mörka höst- och vinterkvällar kan du boka in Stellan Johansson för berättarkvällar med olika teman. Bjud in gäster och lys upp och förgylla vinterkvällarna med Stellan Johanssons fantastiska berättelser och historier.

 

        

BOKA: stellan@nolhotten.com eller 0705-5762801

 


 

Se och lyssna på Stellan
från TV8 - Båtmagasinet

Hör Stellan ur P1 Samtal pågår om "Böseglarn"

Klicka här

 

"BÖSEGLARN"

Stellan berättar. "När vi var pojkar var vi ofta inne hos några fiskarbröder i Tegelstrand, eftersom vi visste att bröderna berättade kusliga historier fram till att fotogenlampan tändes. Bröderna sattVy från Hamburgsunds skärgård runt köksbordet i "kvällugg" och vi pojkar satt ihoptryckta på kökssoffan för att våga lyssna på brödernas berättelser. En kväll berättade Kalle om när de var ute och satte backa (fiskade). Detta hände i början av 1900-talet.

Under fiskets gång började det blåsa upp, så far beslöt att vi skulle gå iland. Då dyker det upp ett svart fartyg som kom drivande med tackel och tåg i värsta oreda. Vi trodde att det var ett förlist fartyg och för att bärga det som kunde vara av värde, rodde vi upp i lä. När Olle stod i språnget så ropade far: - Hoppa inte! Det står en hund till rors. När vi tittade upp såg vi den stora svarta hunden som styrde båten, med rest ragg och visade tänder - innan fartyget plötsligt försvann. Det var "Böseglarn" som vi hade försökt äntra - Den Flygande Holländaren - Det fartyg som får segla på havet i all tid och aldrig kan komma i hamn. Det var en kuslig upplevelse, berättar Kalle. Där stod ju Djävulen till rors.

En svart hund med rest ragg och visade tänder benämns som Djävulen i sjömanskretsar. Det ålderdomliga segelfartyget som plötsligt dyker upp ur tomma intet, seglar med bud om orkan och ond bråd död. Bröderna och deras far visste då att både olycka och svår storm på väg.

Vi klarade oss helskinnande ifrån både "Böseglarn" och stormen, men vi vågade oss inte ut och fiska mer den veckan avslutar Kalle sin berättelse.

Det kändes kusligt att komma ut ur köksvärmen till denna mörka natt när fotogenlampan hade släckts. Vägen hem från Tegelstrand till Slottet utan gatljus tyckte jag mig se svarta hundar med rest ragg och visade tänder i varenda buske. Berättelsen om "Böseglarn" sitter kvar i minnet, jag ryser fortfarande när jag tänker på den kvällen."